091122
Ängar.
Ängar och ängsskötsel har vi i Sverige sysslat med i snart 2000 år. ”Äng är åkers moder”. Med det menades att om man hade en välhävdad äng som gav mycket foder så kunde man ha många nötdjur. De i sin tur gav gödsel till åkern och gynnade på så sätt åkerns avkastning. Fägring och artrikedom fick man på köpet. Tack vare att ängen bestod av både öppna ytor och mera skuggiga partier så gav den bra skörd oavsett om det var ett torrår eller ett år med rik nederbörd. Enl. Linné:” i torrt och våt väder slår aldrig felt”.
Ängarna anlades ofta på skogsbevuxen mark. Det räckte oftast med att man städade, gallrade och röjde för att få fram en gräsyta. Ibland fick man svedja.
Ängens skötsel.
På våren i vitsippstiden (vitsippan kallas fagningsblomma) fagar, städar man ängen. Det innebär att man plockar bort kvistar och räfsar bort gammalt löv. Man skall vara lätt på handen vid räfsningen men finns det ekar i ängen så skall det lövet räfsas bort noga. Lövet bränns sedan på speciella brännplatser i ängen.
I slutet på juli eller i början på augusti skall ängen slås. Det skall ske med skärande redskap, lie alternativt slåtterbalk. Gräset räfsas ut på de öppna ytorna i så kallade ”breslor” där det får ligga och torka. Ev. behöver man vända i gräset vid några tillfällen. Vid dålig väderlek behöver man ibland volma eller hässja höet. När det är torrt körs det in i ladorna.
Om möjlighet till efterbete med nötkreatur finns så är det att föredra. De skall då vara i ängen under en begränsad tid. Genom att de trampar sönder grässvålen underlättar de för vissa frön att gro. Efter att nötdjuren betat bör man slå sönder och dela ut de torkade komockorna. Jag är inte helt säker på när det skall göras, ev. kanske på våren. Är det någon som vet så är jag tacksam om ni gör ett inlägg angående detta. Om möjlighet till efterbetning inte finns så kan man slå ängen en gång till under senhösten. Problemet är att det då är svårt att få gräset att torka. Det är dock viktigt att det tas bort från ängen.
Under vintern sker röjning samt föryngring av träd och buskar.
Siv Toresson
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar